Focuspunt 1: Parkeerdek

Onze eerste focuspunt is het parkeerdek, die ter hoogte van de Van Hogendorp Sporthal tot en met de Van Rappardstraat op het dak van de bedrijfsgebouwen komt, zie afbeelding 1 en 

HET HUIDIGE PLAN
Het huidige plan van het Marktkwartier voor het parkeerdek:

 • Biedt plek voor 975 parkeerplekken;

 • Zal 24/7 open zijn;

 • In het huidige bestemmingsplan mag het parkeerdek alleen gebruikt worden door werknemers. Het Marktkwartier wil het parkeerdek ook toegankelijk maken voor bezoekers. Zij zullen hiervoor een planologische procedure moeten starten.

 • Aan de Noordzijde van het terrein (Westerpark kant) komt een hellingbaan waarmee werknemers het parkeerdek kunnen bereiken. Aan de Zuidzijde (Jan van Galenstraat kant) komt, ter hoogte van de Van Rappardstraat, een hellingbaan waarmee bezoekers het parkeerdek kunnen bereiken. Deze hellingbaan is opgenomen in de huidige plannen, terwijl het volgens het bestemmingsplan nog niet is toegestaan voor bezoekers om op het parkeerdek te parkeren. komt boven de geluidsmuur XX uit. Zie afbeelding 3 en 4.

 • Er komt een reling van 1,5 meter hoog wat ervoor moet zorgen dat er geen overlast komt van koplampen van auto's. Deze reling zal echter geen geluid tegen houden;

 • Het dak van het parkeerdek is open;


ONZE ZORGEN
Onze zorgen over het parkeerdek zijn gericht op geluid:

 • Geluidsoverlast van werknemers
  Werknemers van het FCA beginnen vaak al om 5:00 met werken. De bewoners van het Van Bossepad zijn al ruim een jaar bezig om, samen met het Marktkwartier en de gemeente, tevergeefs het gedrag van werknemers aan te passen. Momenteel zorgen zij namelijk voor veel overlast door te toeteren, harde muziek te draaien vanuit hun auto, hun motor heel lang te laten draaien en hard te praten. Overdag zorgt dit niet voor problemen, maar met name tussen 5:00 en 7:30 zorgt dit wel voor problemen. Wij zijn bang dat werknemers straks dit gedrag nog steeds laten zien en het geluid dat zij veroorzaken tot overlast zal leiden.

 • Geluidsoverlast van bezoekers
  Wanneer het parkeerdek opengesteld wordt voor bezoekers, verwachten wij veel geluidsoverlast te gaan ervaren. Met name doordat feestgangers (er worden jaarlijks met regelmaat feesten georganiseerd in het Westerpark) vanuit het Westerpark door de wijk naar de Van Rappardstraat lopen en via daar de parkeergarage betreden. Dit zal voornamelijk na 22:00 voor overlast zorgen.

 • De hellingbaan aan de kant van de Jan van Galenstraat.
  Ter hoogte van de Van Rappardstraat komt er een hellingbaan om het parkeerdek vanaf de kant van de Jan van Galenstraat te bereiken. Het parkeerdek, en daarmee dus ook de hellingbaan, komt boven de geluidsmuur uit die langs het Oostelijk Marktkanaal gebouwd gaat worden. Zie afbeelding 3 en 4.


ONZE WENSEN

Onze wensen voor het parkeerdek zijn gericht op geluid en milieu:

 • Niet toegankelijk voor bezoekers.
  Wij willen NIET dat het parkeerdek opengesteld wordt voor bezoekers maar alleen voor werknemers. Zo voorkomen we nog meer drukte en geluidsoverlast in de buurt.

 • Overdekt dak.
  We willen een overdekte parkeergarage met een gesloten dak dat al het geluid en stikstof tegen houdt. En het zou helemaal mooi zijn als dit dak een groendak gaat worden. Dit zal ook zorgen voor verkoeling en het tegengaan van het hitte eilandeffect.

 • Dichte balustrade aan de Oostkant van het parkeerdek.
  In plaats van een reling van 1,5 meter hoog, willen wij aan de Oostkant (kant van de Van Hogendorp sporthal) een dichte balustrade tot aan het dak. Deze balustrade zal ervoor zorgen dat er geen geluidsoverlast zal zijn en biedt kansen om het plan duurzamer te maken: namelijk een mooie groene gevel!

 • Duidelijke afspraken met werknemers.
  Wij willen dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de werknemers over hun gedrag, bijv. niet toeteren, niet hard schreeuwen, geen harde muziek, motor uit. Het is belangrijk dat er een reglement wordt opgesteld en dat er iemand vanuit het terrein hierop controle uit zal voeren. En dat wij als bewoners contactgegevens krijgen zodat wij onze overlast kunnen melden indien van toepassing.

 • Geen hellingbaan ter hoogte van de Van Rappardstraat.
  De hellingbaan aan de Zuidzijde van het terrein zal alleen gebruikt worden door bezoekers van het Foodcenter, aangezien alle werknemers vanaf de Noordzijde het parkeerdek op zullen rijden. Het parkeerdek, en daarmee dus ook de hellingbaan, komt boven de geluidsmuur uit die langs het Oostelijk Marktkanaal gebouwd gaat worden. Wij willen geen hellingbaan aan de Zuidzijde!
  In het huidige bestemmingsplan staat dat het parkeerdek alleen gebruikt mag worden door werknemers. Het Marktkwartier zal een planologische procedure moeten starten om het parkeerdek ook toegankelijk te krijgen voor bezoekers. Desondanks is er wel al een hellingbaan voor bezoekers in het huidige plan opgenomen. Dit vinden wij raar. Zie afbeelding 3 en 4.

Afbeelding 1: Het parkeerdek is oranje omlijnd. Afbeelding afkomstig van de website omgeving marktkwartier west:
https://www.omgevingmarktkwartierwest.nl/userfiles/files/Posters_MKW03v2.pdf

Afbeelding 2: Het parkeerdek zoals omschreven in het Beeldkwaliteitsplan Food Center Afbeelding afkomstig uit het Beeldkwaliteitsplan Food Center https://www.omgevingmarktkwartierwest.nl/userfiles/files/beeldkwaliteitsplan-foodcenter.pdf

Afbeelding 3: De hellingbaan aan de Zuidzijde van het parkeerdek. Afbeelding afkomstig uit het Beeldkwaliteitsplan Food Center https://www.omgevingmarktkwartierwest.nl/userfiles/files/beeldkwaliteitsplan-foodcenter.pdf

Afbeelding 4: Close-up van de hellingbaan aan de zuidzijde van het parkeerdek. Afbeelding afkomstig uit het Beeldkwaliteitsplan Food Center https://www.omgevingmarktkwartierwest.nl/userfiles/files/beeldkwaliteitsplan-foodcenter.pdf

ONZE PLAN VAN AANPAK

nog te schrijven

duurzaamwesterpark@outlook.com
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin